Saker jag saknar

Ett lite annorlunda inlägg. Jag älskar mitt liv här väldigt mycket på olika sätt, men såklart finns det både bra och dåliga sidor hos alla samhällen och upplevelser. Här kommer några saker som jag saknar allra mest:

Svensk skolmat. Varma, lagade rätter på porslinstallrikar med bestick och en massa grönsaker att välja på. Och tid, tid att äta och ta det lugnt på lunchen.

Feminism. Herregud vad jag saknar detta. Jag vet inte var jag ska börja när det kommer till sexism här, men det är något som finns närvarande 24/7 överallt. Precis överallt.

Svensk politik. Socialism, om än en liten gnutta, skulle jag inte tacka nej till. 80% i LA är republikaner. Min historielärare förklarade socialism idag, och den rynkade näsan och äcklade minen hon gjorde när hon pratade om Obama och sedan socialistiska länder var inte kul att titta på. Får ofta bita mig i läppen när det kommer till politik.

Skåp. I skolan alltså, att slippa bära runt på alla mappar, pärmar, böcker och mat i väskan dagen lång.

Skoluppgifter där man inte får poäng för radavstånd, hur man skriver datumet och vilken färg på pennan man använder, utan för vad man faktiskt åstadkommer.

Kollektivtrafiken. SL, jag är ledsen att jag vänstrar med de gula skolbussarna, jag kommer snart tillbaka och kommer att uppskatta dig mer än någonsin.

Synsättet på mat. Inte för att jag inte saknar den svenska maten i sig (vilket jag gör), men att kex och snacks anses som nyttigt och bra mat. Och hur hyllad mikrovågsugnen är. I min ”matlagningskurs” lagar vi pizza, muffins, quesedillas, kakor m.m. Min lärare ger oss ofta godis på lektionerna, idag fick jag en polkagris!

Synen på homosexualitet. Nämnde detta förut under ‘politik’ men känner att det kräver en egen liten sektion. Homofobin är det jobbigaste jag stött på hittills. Tänkte att det var mest äldre som fortfarande hade ett sådant synsätt, men så fel jag hade. Bara detta att det ens är något att diskutera om är jobbigt. I skolan ville vi skapa en ny klubb – för Hbtq-personers rättigheter. Vi har ju klubbar för näst intill allting här, så varför inte? Vår rektor är varför inte. Det skulle ju bli så jobbigt för honom när föräldrar ringde och klagade. Efter lite kamp gick vår idé igenom – men problem stötte vi på redan när skylten om klubben skulle upp, det kan ju inte stå ‘gay’ mitt i skolkorridoren. Det kan ju vara farligt att vara öppet gay, rektorn ser ju bara efter deras bästa, säkerhet först!

Jämställdhet. Har svårt att acceptera att skillnaden mellan rika och fattiga är så stor. Att så många kvinnor är hemmafruar.

Vänner jag känt länge. Har så många underbara, fina vänner här att jag verkligen har svårt att förstå att jag faktiskt bara känt dem i några månader. Men trots det så är det inte samma sak som att kunna vara nära människor man känt i många många år.

Annonser

4 thoughts on “Saker jag saknar

  1. Jag läser texten om och om igen och så tänker jag att min yngsta dotter är en så klok och inkännande vuxen även om hon bara har sjutton år bakom sig. Hur tänkte jag när jag var lika gammal? Var ordet jämställdhet ens uppfunnet då? Homofobin var däremot nedärvd sedan generationer tillbaka och jag lärde mig att homosexualitet var läskigt och onaturligt. Med åren har jag också blivit lite klokare. Viktoria, du lär mig att vara mer vidsynt, tolerant och nyfiken. När jag tragglade med läxorna så sa föräldrarna att man lär inte för skolan; man lär för livet. Dötråkig kommentar tyckte jag då. Men det är precis vad jag tror att du gör. Därborta lär du för livet när du höjer blicken ovanför läxböckerna och ser igenom lärare, upptäcker fördomar och inser att det ännu finns diverse motsättningar i de stora möjligheternas land. Och nu har vi här hemma fått en ny regering som väl i USA anses som kommunistisk.
    Snart ska jag lägga mig och sova min första natt i min nya säng från IKEA (uttalas väl aijkii:a?).
    Kramar från pappa.

    Gilla

  2. Åh det här är så intressant att läsa. Instämmer med pappa, du är så himla klok! Blir så stolt att jag får rysningar när jag läser om initiativet med htbq-gruppen och er kamp, men fy fan vilken rektor! Kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara för de som inte är hetero om man måste gå till en skola där rektorn har den inställningen. Vill höra mer om hur det går! Heja dig, bästa syster! ❤ Stor kram från Skåne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s