♫Lightsick – Zola Jesus

Amerikansk fotboll är en helig sport i USA. Säsongen i skolan är intensiv, alla elever kommer och hejar på fredagarna, och spelarna behandlas som helgon. Jag överdriver inte alls – en dag när laget skulle på bortamatch fick hela skolan (under skoltid) gå ut och ställa sig längs med vägen där deras buss skulle köra förbi, med plakat och ramsor, för att peppa när de åkte förbi.

Om några veckor är det dags för något som heter Powderpuff. Det är fotboll – fastän för tjejer! Jag blir nästan rörd, så omtänksamt av dem. Träningarna pågår visserligen i en vecka och inte i flera månader som för killarna, och avslutas med en match i slutet av veckan, som är mer än häften så kort som en riktig match, men ändå. Man vill ju inte kräva för mycket! Kläderna går i rosa nyanser, så att vi ska känna oss hemma liksom, och namnet kommer från en sån där sminkpuff ni vet, som man applicerar puder med. Så himla bra att de döpt det till något vi förstår oss på och vet vad det är. Men lugna er, ni tror väl inte att vi faktiskt skulle spela ”riktig” fotboll? Haha neej, självklart är all tackling förbjuden och istället använder vi flaggor och förenklade regler.

Okej, seriöst nu. Bara lyssna på namnet, Powderpuff. Varför inte kalla det fotboll?? Är vi inte tillräckliga för att kunna säga att vi spelar fotboll? Nej tydligen spelar vi ”powderpuff”. Alltså va?! Idén som målas upp att detta är ett sätt att ge tjejer samma chans att spela fotboll som killar stämmer inte ens, de har ju ändrat reglerna totalt, för våran skull. För att vi inte ska skada oss. Så jäkla omtänksamt. Det är baserat på att tjejer inte kan spela den riktiga sporten, utan en lättare version av den. Meningen är uppenbarligen inte att få tjejer ut på fotbollsplanen, detta är en one time only chans för publiken att roa sig åt att se tjejerna springa omkring och ta på sig killarnas roller. Och vad gör killarna då? De tar på sig cheerleading-jobbet och står och försöker vara så ”tjejiga” som möjligt vid sidan av planen. Allt går helt enkelt ut på ironin i att byta sociala roller och låta tjejerna för en vecka vara där de inte hör hemma.

Även om en del saker även här i USA har börjat bli mer jämställt så har powderpuff inte anpassats till att avancera samhället på något sätt; det är fortfarande uppkallad efter en makeup-borste och driver fortfarande samma principer om tjejers självklara underlägsenhet. Istället för att ge skolans sportvärld en ideologisk flykt från de traditionella könsstereotyperna, gör powderpuff allt för att förstärka dem. Powderpuff-borstar säljs fortfarande i fler sorter än någonsin och powderpuff (läs patriarkatet) fruktar fortfarande maskulina tjejer. Killarna får återigen all auktoritet, använder sin framstående kunskap och erfarenhet för att coacha, döma, och begränsa de uppenbarligen okunniga, svaga och oerfarna tjejerna. Tjejerna kommer inte in i killarnas skor bara för att de står på fotbollsplanen. Sociala roller kommer inte att blandas, könsroller kommer inte att bytas och vad som är ”tjejigt” och ”killigt” kommer inte att förändras.

Det var ett bra försök (eller ja, i alla fall ett försök) till jämnställdhet, usa. Men det gick väldigt väldigt fel någonstans där på vägen.

Annonser

2 thoughts on “♫Lightsick – Zola Jesus

  1. Hej Vickan! Sorry för sent besked om adressen. Jag har haft kontakt med Per Wibeus, som har barn (Anders) i samma ålder som Lovisa. Han jobbar numera som begravningsentreprenör i Silverdal. Av honom fick jag kontakt med Wilhelm som är ansvarig för rekryteringen:
    wilhelm.landreus@svenskakyrkan.se

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s